بررسی فناوریهای نو در صنعت چاپ سهبعدی
در اولین و دومین روز از برگزاری نخستین نمایشگاه چاپ سهبعدی، 9 سخنرانی علمی در حوزه فناوریهای نوظهور چاپ سهبعدی و کاربردهای این فناوری در صنایع مختلف توسط اساتید برجسته ارائه شد.
در نخستین روز از برگزاری نمایشگاه چاپ سهبعدی، در بخش سخنرانیهای علمی نخستین نمایشگاه چاپ سه بعدی، مباحثی چون «چشماندازی بر فناوری چاپ سهبعدی فلزی»، «ساخت داربستهای مهندسی بافت با فناوری چاپ سهبعدی»، «استفاده از فناوری چاپ سهبعدی در دندانپزشکی» و «فبلبها و ساخت دیجیتال» ارائه شد.
این سخنرانیها با هدف تبیین اهمیت فناوری چاپ سهبعدی برگزار شد و تأثیر این فناوری بر حوزههای گوناگون مورد بررسی قرار گرفت.
محسن بدرسمای، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان، فناوری پرینت سهبعدی فلزی را دستهای از روشهای ساخت افزودنی دانست که طی آن قطعات سهبعدی با خواص مکانیکی و متالورژیکی بسیار خوب و از یک فایل سهبعدی به صورت مستقیم تولید میشود.
به گفته وی، صنایع هوایی و هوافضا، تولید انرژی، پزشکی و قطعات صنعتی از عمده کاربردهای این فناوری هستند.
بدرسمای همچنین تصریح کرد: ارزش فناوری چاپ فلزی در سال 2016 به یک میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود تا 10 سال آینده این رقم به 6.6 میلیارد دلار برسد.
سوده امیرخانی، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف در بخش بعدی سخنرانیها از فناوری نوظهور «ارگان آن اچیپ» سخن گفت و افزود: در این فناوری ارگانهای بدن بر روی یک چیپ شبیهسازی میشوند.
وی اظهار کرد: فناوری شبیهسازی بافت، به دلیل اهمیت بالایی که در صنایع داروسازی دارد، مورد توجهی ویژه قرار گرفته است و فناوری چاپ سهبعدی شبیهسازی بافت را به واسطه استفاده از مواد چندمنظوره در چاپ امکانپذیر کرده است.
امیرخانی در بخش بعدی، فناوری نوین کربن 3D را معرفی کرد و گفت: این فناوری از سال 2014 وارد بازار شده است و بر روی آن بیش از 100میلیون دلار سرمایهگذاری شده است.
وی افزود: تفاوت این فناوری با فناوریهای پیشین، استفاده از تکنیک کلیپ در آن است که بر اساس این تکنیک مواد بر روی یکدیگر رشد داده میشوند.
در پایان این سخنرانی نیز تجربه موردی در حوزه چاپ سهبعدی و دندانپزشکی بازار ایران ارائه شد.
در ادامه، سخنرانی به موضوع «فبلبها و ساخت دیجیتال» اختصاص داشت که توسط یکی از فعالان حوزه دانشبنیان ارائه شد.
نوریان در این سخنرانی، فبلبها را لابراتوار ساخت دیجیتال و طراحی ساخت آینده دانست و افزود: فبلبها کارگاههایی هستند که کاربست خلاقانه دستگاههای ساخت دیجیتال در تلاقی با طراحی دیجیتال در آنها مورد توجه قرار میگیرد.
همچنین سخنرانی ساخت داربستهای مهندسی بافت با فناوری چاپ سهبعدی توسط مهران صولتی، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر ارائه شد.
بر اساس اعلام روابط عمومی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری، در دومین روز از برگزاری نمایشگاه چاپ سه بعدی، 5 سخنرانی علمی این حوزه توسط اساتید برجسته ارائه شد که در زمینههایی همچون «چاپ سه بعدی مواد غیرمتعارف»، «کاربرد فناوری چاپ سهبعدی در پرینت بافت و اندام»، «کاربرد چاپ سهبعدی در نمونهسازی اولیه» و «چاپگرهای سهبعدی زیستی وضعیت حال و چشمانداز آینده» مباحثی مطرح شد.
شروع این بخش ارتباط با پیمان ترابی، مدیر ارشد تکنولوژی شرکت 3DEO و مقیم خارج از کشور بود که در این ویدئو کنفرانس درباره تولید قطعات فلزی با فناوری جدید چاپ سهبعدی توضیحاتی ارائه شد.
ترابی کاربردهای چاپگرهای سهبعدی را متفاوت دانست که هر لحظه نیز در حال افزایش هستند.
از نظر وی، با این فناوری قطعاتی را میتوان تولید کرد که ساخت آنها با روشهای مرسوم ممکن نیست، همچنین در صنعتی همچون دندانپزشکی که قالبگیری برای ساخت نمونه هر فرد نیاز است، میتوان با کمک این فناوری سریع ساخت نمونه را انجام داد.
«چاپ سهبعدی مواد غیرمتعارف» عنوان سخنرانی ارائه شده دیگر در این روز بود که توسط فرشاد برازنده ارائه شد که درباره تکنیکهای SLS و چاپ سرامیک توضیحاتی را ارائه داد، همچنین درباره طرحی که در این زمینه در دانشگاه امیر کبیر انجام شده، سخن گفت.
در بخش بعدی نیز مجید حلوایی از پژوهشگاه رویان درباره کاربرد فناوری چاپ سهبعدی در پرینت بافت و اندام توضیحاتی را ارائه داد.
«کاربرد فناوری چاپ سهبعدی در نمونهسازی اولیه» نیز توسط علی قلیوند ارائه شد.
به گفته وی، تولید محصولات در صنعت طلا و جواهر در حالت کلی به دو صورت ماشین کاری و ریختهگری انجام شده و تمام روشهای سنتی در این شاخهها به صورت دستی انجام میشود که در حال حاضر طرفداران خاص خود را دارد، اما به علت زمانبر بودن این روش در تولیدات انبوه برای کارگاههای طلاسازی مقرون به صرفه نیست.
قلی وند در این سخنرانی در ادامه عنوان کرد: با ورود فناوری چاپ سهبعدی بویژه در شاخه ریختهگری شاهد تحول عظیمی شدیم، زیرا فعالیت از حالت دستی و زمانبر به حالت اتوماتیک و با سرعت بالا تبدیل شد.
وی همچنین مواردی همچون ایجاد تنوع زیاد، تولید قطعات پیچیده، سهولت در اصلاح طرح و استفاده متعدد از یک طرح را از مزایای چاپگرهای سهبعدی در صنعت طلا و جواهر دانست.
«چاپگرهای سهبعدی زیستی وضعیت حال و چشم انداز آینده» نیز عنوان سخنرانی دیگر بود که درباره چاپگرهای زیستی سهبعدی و وضعیت فعلی و
آینده این فناوری در این سخنرانی بحث شد.
در این سخنرانی بیان شد که این روش دارای مزیت و قابلیتهای زیادی است و در حال حاضر تنها روشی است که به کمک آن امید تولید بافت یا ارگانی از بدن به صورت آزمایشگاهی وجود دارد تا بافت تولید شده جایگزین بافت آسیب دیده شود. همچنین جایگاه دنیا در این فناوری و چالشهای پیش رو نیز از دیگر موارد مطرح شده در این سخنرانی بود.
بر اساس اعلام روابط عمومی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری، نمایشگاه چاپ سهبعدی و مسابقه بهترین چاپگرهای سهبعدی ایرانی با رقابت بیش از 16 شرکت فناور ایرانی فعال در صنعت چاپ سهبعدی و حضور بیش از 30 شرکت داخلی و خارجی فعال این حوزه از 11 اردیبهشت در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی آغاز به کار کرده است و تا 13 اردیبهشت ادامه دارد.