بارکد خوان لیزری یا تصویری (Area Imager)، کدام یک بهترند؟
بسیاری از ما وقتی به اسکن بارکد فکر می کنیم، ناخودآگاه بارکد خوان لیزری در ذهنمان نقش می بندد. در واقع ، بارکد خوانهای لیزری برای چند دهه اول این صنعت ، فناوری غالب برای خواندن بارکد بودند. در حدود سال 2007، فناوری جدید تصویربرداری، با دستگاه های لیزری وارد رقابت شد. امروزه لیزرها در همه موارد (یا حتی شاید بتوان گفت در اکثر موارد) بهترین انتخاب ممکن نیستند. بنابراین سؤال اصلی انتخاب بین بارکد خوانهای لیزری یا بارکد خوان های تصویری است: کدام یک از این دو را باید برای کسب و کار خود انتخاب کنید؟
در این مقاله، ما فناوری اسکن بارکد را که به خوبی برای ردیابی دارایی ها از آن استفاده می شود، بررسی خواهیم کرد. با توجه به فرمت کلی مقالات سایت، ما نمی خواهیم در مورد جزئیات کامل نحوه عملکرد فناوری های مربوطه صحبت کنیم. درعوض، تمرکز ما بر روی این است تا به شما در انتخاب درست بین تکنولوژی های موجود کمک کنیم، تا انتخاب مناسبی برای رفع نیاز های کسب و کار خود داشته باشید.
موارد مورد بررسی در این مقاله:
- توانایی خواندن اکثر بارکدها
- خواندن بارکد از روی صفحه نمایشگر
- خواندن از فاصله دور
- توانایی خواندن بارکد با وجود لرزش ها و حرکات
- خواندن بارکد های با کیفیت پایین
- شرایط گوناگون نور و روشنایی موجود در محل
- توانایی تمایز
- لیبل ها
بارکد خوان های لیزری در مقایسه با بارکد خوان های تصویری
امروزه تنها دو نوع فناوری اسکن بارکد برای بررسی دارایی ها مطرح هستند: بارکد خوانهای لیزری و بارکد خوان های تصویری.
بارکد خوان های تصویری نیز خود به دو نوع تک و دو بعدی تقسیم می شوند.
بارکد خوانهای لیزری
بارکد خوانهای لیزری با انعکاس نور لیزر از سطح بارکد کار می کنند. پرتو لیزر با سرعت و به صورت عقب و جلو یا پیروی از یک الگو در طول بارکد حرکت می کند. الگوهای نور منعکس شده توسط یک سنسور در دستگاه دریافت می شود و بارکد را رمزگشایی می کند.
لیزر برای جابجایی به قطعات متحرک نیاز دارد. این فناوری اسکن بارکد خاص ممکن است از یک آینه معکوس، یک منشور چرخشی یا چیز دیگری استفاده کند. در یک بارکد خوان لیزری قطعات متحرک هستند که انرژی مصرف می کنند و خرابی ها نیز معمولا در همین قطعات متحرک ایجاد شوند. به طور کلی، اجتناب از وسایل دارای قطعات متحرک تا حد ممکن، معمولاً ایده خوبی است.
بارکد خوان های خطی CCD
در دهه 1990، توسعه CCD منجر به ایجاد فناوری تصویربرداری خطی گردید. در سال 2007، بارکد خوانهای خطی CCD، تبدیل به رقبای موفق و جدی برای بارکد خوانهای لیزری موجود در بازار شدند.
در بارکد خوان های تصویری خطی CCD، از یک چراغ LED برای روشنایی بارکد استفاده می شود و سنسورهای ریز CCD در یک ردیف قرار گرفته و برای خواندن و رمزگشایی از نور منعکس شده از بارکد های خطی استفاده می شوند. این دستگاه مانند دوربینی است که فقط با یک ردیف از پیکسل ها عکس برداری می کند. این دستگاه ها نمی توانند بارکد های دو بعدی را بخوانند.
اگر به دنبال یک بارکد خوان دستی تک منظوره هستید، بارکد خوان های تصویری خطی CCD هنوز هم می توانند یک انتخاب اقتصادی و به صرفه باشند. با این حال، رایانه های قابل حمل و گوشی های همراه هوشمند با این تکنولوژی عرضه نمی شوند.
بارکد خوان های تصویری دو بعدی و دوربین ها
انقلاب گوشی های هوشمند، پیشرفت های سریعی در فن آوری سنسور دوربین های دیجیتال نیز به همراه آورد. بارکد خوان های تصویری خطی CCD به سمت سنسورهای تصویر برداری دو بعدی متمایل شدند که اجازه تصویر برداری از یک عکس کامل را به جای تنها یک ردیف پیکسل به کاربر می دادند.
ما تلفن های هوشمند را نیز در رده بارکد خوان های تصویری دو بعدی قرار می دهیم. باید در نظر داشته باشید که بارکد خوان های تصویری دو بعدی تنها برای اسکن بارکد ساخته شده اند، بنابراین منطقی است که انتظار داشته باشید آنها در این مورد، عملکرد بهتری نسبت به یک تلفن هوشمند که برای کاربرد های متنوعی تولید شده داشته باشند.
یک بارکد خوان تصویری برای دریافت اطلاعات بارکد، با گرفتن عکس و اجرای الگوریتم های پیشرفته پردازش تصویر روی هر عکس کار می کند. الگوریتم ها به دنبال یافتن هر یک از سمبل های بارکد هستند که دستگاه برای شناسایی آنها تنظیم شده است. هرچه نمادهای موجود در حافظه دستگاه کمتر باشند، تصاویر سریعتر پردازش می شوند. با غیر فعال کردن تعدادی از نمادهای ضبط شده در حافظه، گاهی اوقات عملکرد بارکد خوان می تواند به طرز چشمگیری بهبود یابد.
تجربه استفاده از گوشی های هوشمند برای اسکن تصاویر، به کیفیت دوربین آنها بستگی دارد، که در بین تلفن های هوشمند بسیار متفاوت است. به طور کلی باید گفت که آیفون ها دارای بهترین دوربین در بین تلفن های هوشمند موجود در بازار هستند. اما تولیدات اخیر دیگر برندهای فعال در این زمینه، از جمله Google، سامسونگ و سایر تولید کنندگان این شکاف را به میزان قابل توجهی کاهش داده است.
اسکن بارکد تلفن هوشمند همچنین به CPU و GPU (واحد پردازش مرکزی و واحد پردازش گرافیک) آن بستگی دارد. CPU یک پردازنده کلی در گوشی های هوشمند است. GPU یک پردازنده بهینه سازی شده برای گرافیک و پردازش تصویر است. تصاویر گرفته شده توسط دوربین باید در اسرع وقت پردازش شود. هرچه پردازنده ها سریعتر باشند، اسکن بارکد سریعتر خواهد بود. در نتیجه، نباید انتظار یک اسکن فوق العاده (یا حتی قابل قبول) از گوشی های هوشمند رده پایین و تبلت های کم مصرف با دوربین ها و پردازنده های نه چندان قدرتمند داشته باشید.
بارکد خوان های لیزری نمی توانند انواع سیمبل های بارکد را بخوانند
به دلیل ماهیت نور لیزر، در هر زمان تنها می توانید یک برش نازک (خطی) از بارکد را بخوانید. این موضوع، انواع بارکد هایی را که بارکد خوانهای لیزری می توانند بخوانند محدود می کند.
بارکد خوانهای لیزری می توانند علائم بارکد خطی مانند کد 39 ، کد 128 ، UPC و بسیاری دیگر را بخوانند. برخی از بارکد خوانهای لیزری می توانند بعضی علائم سیمبل های دو بعدی مانند PDF-417 را نیز بخوانند، که معمولاً برای کارهای پستی و برخی از برنامه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
بارکد خوانهای لیزری تجاری نمی توانند نمادهای پیچیده دو بعدی مانند کد QR یا Datamatrix را بخوانند. هیچ الگوی رفتاری از لیزر وجود ندارد که بتواند کل بارکد دو بعدی را بررسی کند. برای این کار به یک تصویر دو بعدی نیاز است.
اگر می خواهید در بارکد خود اطلاعاتی فراتر از یک شماره شناسه (شاید تاریخ انقضا یا شماره های قفسه و …) رمزگذاری کنید، استفاده از بارکدهای دو بعدی راه حل مناسبی است، و متعاقباً به بارکد خوانهای تصویربرداری دو بعدی نیاز دارید.
برنده: بارکد خوان های تصویری می توانند انواع بیشتری از نمادهای بارکد را بخوانند، از جمله بارکد های دو بعدی مانند QR Code و Datamatrix.
خواندن بارکد از روی صفحه نمایشگر
اگر می خواهید یک بارکد را از روی صفحه مانیتور، گوشی هوشمند یا تبلت اسکن کنید، به یک بارکد خوان تصویری نیاز خواهید داشت. بارکد خوانهای لیزری نمی توانند بارکدها را از روی صفحه نمایش اسکن کنند، چرا که صفحات نمایش نور لیزر را به طور کامل منعکس نمی کنند.
برنده: بارکد خوان های تصویری می توانند بارکدها را از روی صفحه نمایشگر بخوانند.
توانایی خواندن با فاصله
توانایی بارکد خوانهای لیزری در خواندن بارکدها از فاصله دور، کماکان یک مزیت نسبت به بارکد خوان های تصویری محسوب می شود. به عنوان مثال، کامپیوتر قابل حمل Zebra MC3200 می تواند با یک بارکد خوان لیزری و یا یک بارکد خوان تصویری خریداری شود. بارکد خوان لیزری می تواند بارکد ها را با فاصله 4.5 متر از دستگاه بخواند، در حالی که نسخه بارکد خوان تصویری فقط می تواند بارکد های با فاصله 96 سانتی متر یا کمتر را بخواند.
بارکد خوانهای با توان عملکرد از فاصله دور، قیمت بیشتری نیز دارند. یک مورد استفاده رایج برای بارکد خوانهای با توان خواندن از راه دور، می تواند در انبار باشد که می توان از یک علامت نصب شده روی دیوار یا ستون، یک بارکد را اسکن کرد. در مشخصات مدل Zebra LS3578-ER ذکر شده، که این دستگاه می تواند تا فاصله 13.7 متر اسکن کند. این دستگاه دارای ویژگی “تنظیم برد خودکار” است، بنابراین می تواند تصاویر نزدیک را نیز اسکن کند.
فناوری اسکن های بارکد تصویری نیز در این زمینه در حال پیشرفت است. بارکد خوان تصویری Zebra DS3500-ER می تواند بارکد ها را از فاصله 9.1 متری نیز بخواند.
دامنه خواندن یک بارکد خوان به اندازه بارکد و فاصله بین میله های آن نیز بستگی دارد. هرچه بارکد بزرگتر باشد ، خواندن آن از فاصله دور راحت تر خواهد بود.
برنده: بارکد خوانهای لیزری معمولاً می توانند بارکدها را با اختلاف فاصله قابل توجهی نسبت به بارکد خوان های تصویری بخوانند ، اما این اختلاف با پیشرفت تکنولوژی در حال کاهش است.
توانایی خواندن بارکد با وجود حرکات و لرزش ها
همانطور که قبلاً نیز ذکر شد، بارکد خوان های تصویری دو بعدی از فناوری سنسور دوربین استفاده می کنند. اگر در هنگام گرفتن عکس دیجیتال به اطراف حرکت کنید، یک عکس با وضوح تصویر پایین می گیرید.
هنگامی که اشیا و تصاویر در حال حرکت هستند بارکد خوانهای لیزری عملکرد بهتری دارند. بارکد خوان لیزر نوری بسیار شدید تولید می کند که می تواند خیلی سریع توسط سنسورهای دستگاه ضبط شود. یک بارکد خوان لیزری می تواند بارکد های خطی را در حدی سریع بخواند که حرکت و لرزش مساله ای ایجاد نکند.
این مزیت بارکد خوانهای لیزری، هر ساله به خاطر پیشرفت های فن آوری تصویربرداری و سایر انواع بارکد خوانهای بارکد کمرنگ تر می شود. امروز گوشی های هوشمند و بارکد خوان های تصویری در اختیار داریم که می توانند تصاویر مبهمی که به خاطر تصاویر تار و بی کیفیت، حرکت دوربین یا بارکد خوان و یا عدم عملکرد قفل خودکار دوربین ایجاد شده اند را رمزگشایی کنند. استفاده صحیح از یک علامت چک برای بارکد های خطی و فناوری تصحیح خطایی که در خود بارکد های دو بعدی تعبیه شده، به طور کلی مانع از نادرست خواندن بارکد از یک تصویر تار یا مخدوش می شود.
هنگامی که بارکد نسبت به صفحه با زاویه اسکن می شود، بارکد خوان های تصویری نسبت به بارکد خوان های لیزری دارای برتری هستند. الگوریتم های پردازش تصویر می توانند زاویه بارکد یا لیبل را تشخیص داده و در پردازش ثانویه آن را اصلاح کنند. این موضوع امکان اسکن بارکد از هر زاویه یا جهتی را فراهم می کند، که با عدم نیاز به هم راستا کردن بارکد خوان با بارکد، باعث صرفه جویی در وقت و زمان کاربر می شود.
برنده: بستگی دارد، انتخاب بارکد خوان مناسب در این مورد، به محیط و شرایط کار مورد نیاز شما بستگی دارد. بارکد خوانهای لیزری می توانند تحمل بیشتری در برابر لرزش و حرکت داشته باشند، اما برای خواندن بارکد با زاویه توانایی پایین تری دارند. پیشرفت های اخیر در الگوریتم های پردازش تصویر به بارکد خوان های تصویری این امکان را می دهد، که در شرایطی که بارکد خوانهای لیزری درست عمل نمی کنند عملکرد مناسبی داشته باشند.
خواندن بارکد های با کیفیت پایین
بارکد خوان های تصویری هنگام مواجهه با بارکد های بی کیفیت یا بارکد هایی که مخدوش شده اند و یا به گونه ای دیگر آسیب دیده اند دوباره برتری دارند. الگوریتم های پردازش تصویر باعث می شوند، در مواردی که بارکد خوانهای لیزری به هیچ وجه قادر به خواندن بارکد نیستند، نتایج دقیقی ارائه دهند.
برنده: بارکد خوان های تصویری
شرایط نور
نور مناسب به هر نوع بارکد خوانی کمک می کند تا به صورت بهینه بارکدها را بخواند.
نور کم
بارکد خوانهای لیزری در نور کم اسکن بار کد را به خوبی انجام می دهند. نور لیزر بسیار شدید است و حتی در نور کم نیز بارکد را به اندازه ای روشن می کند که سنسور دستگاه توان خواندن آن را داشته باشد.
سنسورهای دوربین در اکثر گوشی های هوشمند مدل پایین تا میان رده در نور کم عکس های خوبی نمی گیرند. تصاویر گرفته شده در این شرایط، نویز بالا و کیفیت پایینی دارند. این موضوع، مانع از تشخیص بارکد می شود. این مورد در بارکد خوان های دو بعدی نیز صادق است. نور کم در این دستگاه ها یک عامل کاملا منفی است.
عملکرد دوربین تلفن های هوشمند هر ساله بهتر می شود و امروزه چندین گوشی هوشمند در بازار موجود است که نسبت به مدل های یک سال پیش به میزان قابل توجهی عملکرد بهتری در نور کم دارد.
نور معمولی
برخی از بارکد خوان های تصویری دو بعدی از یک LED قرمز استفاده می کنند، تا هم نشانه ای باشد برای هدف گذاری و هم با کمک نور آن، بارکد را برای اسکن بهتر نشان دهند. نور این چراغ قرمز معمولاً با لیزر اشتباه گرفته می شود. سایر بارکد خوان های تصویری در واقع از لیزر به عنوان راهنما برای هدف گیری استفاده می کنند، مانند یک لیزر تفنگی، اما لیزر در خواندن بارکد نقشی ندارد. چنین نشانگرهایی مخصوصاً در بارکد خوانهای با برد زیاد که بارکدها را از راه دور می خوانند بسیار مفید هستند.
برای اضافه کردن نور هنگام استفاده از اپلیکیشن های اسکن مبتنی بر گوشی های هوشمند، روشن کردن فلش یا چراغ قوه گوشی در نرم افزار امکان پذیر است. این مورد می تواند به اسکن کمک کند و یا حتی اوضاع را بدتر کند. گاهی اوقات تابش خیره کننده ناشی از نور اضافی، شرایط را بدتر می کند.
به عنوان آخرین راه حل، همیشه می توانید از یک چراغ قوه نیز کمک بگیرید.
نور بیش از حد
عملکرد بارکد خوانهای لیزری در شرایط آفتابی و در فضای باز دچار اخلال می شود. نور شدید خورشید می تواند باعث محو کامل یا در غیر این صورت کمرنگ شدن نور لیزر شود و در نتیجه اسکن دشوار باشد.
در مورد بارکد خوان های تصویری دو بعدی، انعکاس خیره کننده از لیبل بارکد، می تواند عملکرد سنسور دوربین بارکد خوان را مختل کند و منجر به عملکرد ضعیف در خواندن بارکد شود. تغییر زاویه اسکن برای کاهش تابش خیره کننده و یا ایجاد سایه بر روی سطح بارکد با دست دیگر شما می تواند به خواندن مناسب لیبل کمک کند، اما مطمئناً کارها را کند می کند و شرایط را برای کار کمی سخت می کند.
برنده: بستگی دارد – انتخاب مناسب به محیطی که در آن کار می کنید بستگی دارد.
توانایی تمایز و تشخیص بارکدها از هم
اگر یک دسته بارکد نزدیک به هم در اختیار دارید، کدام یک از فناوری های اسکن بهتر است؟ بستگی به این دارد که آیا شما قصد دارید فقط یک بارکد خاص را اسکن کنید، یا در واقع می خواهید به طور همزمان بسیاری از آنها را اسکن کنید.
به طور کلی لیزر فناوری اسکن دقیق تری است. پرتو لیزر هم به عنوان نشانه ای برای هدف گیری و هم ابزاری است که توسط آن بارکد اسکن می شود. وقتی با یک بارکد خوان لیزری بارکدها را اسکن می کنید، می دانید که دقیقا کدام لیبل را اسکن کرده اید.
در سوی مقابل، یک بارکد خوان تصویری از آنچه در مقابل دوربین است، عکس می گیرد.
مواردی وجود دارد که می خواهید از یک بارکد خوان تصویری برای اسکن هر تعداد بارکد که در قاب تصویر بارکد خوان می گنجد استفاده کنید. به قابلیت اسکن چندین بارکد با یک بار اسکن کردن تصویر، مالتی-اسکن گفته می شود.
در اپلیکیشن های اسکن گوشی های هوشمند، مواردی را مشاهده می کنیم که دو بارکد به طور ناخواسته و به صورت همزمان خوانده می شوند، زیرا در کنار هم قرار دارند. در نرم افزار می توان زمینه دید سنسور را کاهش داد. این امر می تواند مزایای مختلفی به همراه داشته باشد. محدود کردن میدان دید، توان تمایز بین بارکدها را بهبود می بخشد. همچنین با عکس برداری از تصاویر کوچکتر، فایل های تصویری کوچکتری به ما می دهد و در نهایت بار و زمان پردازش تصویر را کاهش می دهد. این موضوع ممکن است باعث ماندگاری بیشتر باتری دستگاه تلفن همراه شود. یا بسته به نحوه اجرای نرم افزار، امکان اسکن سریعتر با اجازه دستگاه برای پردازش مقدار بیشتری از تصاویر کوچکتر ممکن است.
برنده: این مورد نیز به هدف شما از اسکن بستگی دارد، آیا به اسکن همزمان چندین بارکد نیاز دارید، و یا اینکه بارکد کالاهایی که آنها را اسکن می کنید تنها در کنار هم قرار دارند.
لیبل مناسب نیز به بهبود عملکرد اسکن کمک می کند
کدام یک بهتر است، لیبل براق یا مات؟ بستگی به بارکد خوان دارد.
برای انجام یک اسکن مناسب، عملکرد بارکد خوانهای لیزری به انعکاس نور لیزر بستگی دارد. لیبل های براق بهتر عمل می کنند، اگرچه عملکرد لیزر معمولاً به حدی خوب است که تفاوت بین بارکد های براق و مات احتمالاً ناچیز است.
با این حال، برای بارکد خوان های تصویری، این تفاوت می تواند قابل توجه باشد. یک لیبل براق ممکن است باعث بازتاب نور شده و نور را بر روی سنسور دوربین منعکس کند و باعث شود به درستی کار نکند. لیبل های مات معمولاً برای استفاده در بارکد خوان های تصویری مناسب هستند. و از آنجا که لیبل های مات با بارکد خوانهای لیزری نیز بسیار خوب کار می کنند، انتخاب لیبل های مات احتمالاً انتخاب خوبی برای استفاده در آینده و موارد پیش بینی نشده است.
بهتر است که با یک شرکت چاپ لیبل حرفه ای که می تواند بهترین وضعیت لمینت را برای بررسی وضعیت کالاهای شما انتخاب کند مشورت کنید، زیرا حتی در بین بارکدهای مات نیز تنوع گسترده ای وجود دارد. برخی از مواد به کار رفته در لیبل های مات، ممکن است نور را بیش از حد پخش یا پراکنده کنند، که می تواند مانع انجام عمل اسکن شود. مشاوران ما در بخش فروش لیبل، می توانند به شما بگویند کدام نوع لیبل برای شما بهترین انتخاب است.
برنده: لیبل های مات، اما حتما امتحان کنید، امتحان کنید، امتحان کنید.
جمع بندی
یک راه حل جامع بررسی کالاها می تواند با استفاده از فن آوری های اسکن لیزری و یا تصویربرداری دو بعدی، اگر درست انتخاب شود تبدیل به نقطه قوت هر کسب و کاری گردد.
مکانی که قصد دارید در آن اکثر بارکدهای خود را اسکن کنید و سمبل های مورد استفاده در بارکد ها، عوامل اصلی در انتخاب فناوری مناسب هستند. اگر شما تعداد زیادی اسکن در فضای کم نور انجام می دهید، به اسکن بارکد در فاصله بسیار طولانی نیاز دارید و یا فقط باید بارکد های خطی (میله ای) را بخوانید، ممکن است بارکد خوان لیزری انتخاب مناسبی باشد. اگر عمدتا در فضای باز و پر نور اسکن می کنید، ممکن است بارکد خوان تصویری انتخاب بهتری برای شما باشد. اگر پشتیبانی از بارکد های دو بعدی یک مورد الزامی است، شما واقعاً انتخاب دیگری ندارید – بارکد خوانهای لیزری گزینه مناسبی نیستند.
قیمت، عملکرد مناسب برای هدفی که از بارکد خوان در کار خود استفاده می کنید ، پشتیبانی و خدمات پس از فروش فروشندگان این دستگاه ها، فاکتورهای مهمی در انتخاب فن آوری مناسب بارکد خوان محسوب می شوند. فروشندگان نیز می توانند با اطلاع از شرایط و موارد استفاده شما، در انتخاب هر یک از این فناوری ها به شما کمک کنند. مکالمه با یک فروشنده واجد شرایط می تواند به شما کمک کند تا به بهترین وجه درک کنید که هر یک از این فناوری ها چه هدفی را دنبال می کنند، و چگونه می توانید تصمیمی مطمئن برای آینده کسب و کار خود بگیرید.
صرف نظر از فناوری اسکن خود، اطمینان حاصل کنید که بهترین لیبل بارکد موجود را انتخاب کرده و به سراغ لیبل های مات بروید.